Wat is brandend maagzuur?

Voedsel komt via de mond en de slokdarm in de maag terecht.
Tussen de maag en de slokdarm zit een sluitspiertje  dat voedsel doorlaat naar de maag.
Daarnaast voorkomt het dat voedsel en maagsappen steeds kunnen terugstromen vanuit de maag in de slokdarm. Het sluitspiertje opent ook regelmatig om lucht uit de maag te laten ontsnappen, bijvoorbeeld na een maaltijd.
Soms komt dan ook wat maagsap mee, maar meestal geeft dit geen klachten.

Maagzuur

In de maag wordt maagzuur aangemaakt. Maagzuur is heel nuttig. Voedsel wordt in de maag vermengd met het maagzuur, waardoor het voedsel wordt verteerd. Schadelijke bacteriën kunnen samen met het voedsel het lichaam binnendringen. De extreem zure omgeving van de maag doodt deze bacteriën.
De binnenkant van de maag is bedekt door een slijmvlies. Het maagslijmvlies beschermt de maagwand tegen het maagzuur en het voorkomt dat de maagwand wordt aangetast.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt regelmatig voor en kan voor veel ongemak zorgen. Bij brandend maagzuur stroomt het maagzuur vaker dan gemiddeld terug naar de slokdarm. Hierdoor kan het slijmvlies van de slokdarm geïrriteerd raken en klachten geven. Synoniemen voor brandend maagzuur zijn reflux en zuurbranden.

Symptomen van brandend maagzuur zijn:

  • Branderig gevoel boven de maag (soms een drukkende pijn boven het borstbeen)
  • Zure smaak achterin de keel, door zure oprispingen
    (dit zijn kleine hoeveelheden maaginhoud die terugvloeien vanuit de maag naar de slokdarm of zelfs in de mond)
  • Opgeblazen gevoel en veel boeren

Brandend maagzuur heeft verschillende oorzaken en er zijn meerdere manieren om de klachten te verminderen. Daarnaast zijn er manieren om maagzuurklachten te behandelen met medicatie. Indien klachten van brandend maagzuur dagelijks voorkomen is het raadzaam om er wat aan te doen en is het aan te raden om langs de huisarts te gaan.

 
 
btn-brand-act btn-oorzaak btn-verminderen btn-behandelen

 

 
ALLE GASTILOX PRODUCTEN ZIJN GENEESMIDDELEN! LEES VOOR HET GEBRUIK DE BIJSLUITER! KOAG 2579-1113-2315
Copyright © 2023 Novum Pharma BV. All Rights Reserved. Goto Top
JoomShaper